AMSTERDAM - Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar gestegen. De groep van rijkaards in ons land zag zijn ledenbestand met 5,3 procent stijgen tot 108.000 aan het einde van 2005. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Cap Gemini.

Daarmee deed Nederland het beter dan een jaar eerder, toen de groep miljonairs met 2,3 procent groeide ten opzichte van 2003.

Nederland bleef wel achter bij het gemiddelde. Wereldwijd nam het aantal vermogende particulieren (mensen met ten minste 1 miljoen dollar aan eigen vermogen exclusief de waarde van hun huis of andere dure goederen) toe met 6,5 procent tot 8,7 miljoen.

Voor het eerst in drie jaar is het aantal Amerikaanse miljonairs minder hard gestegen dan in het voorgaande jaar. De groei bedroeg vorig jaar 6,9 procent, tegen 9,7 procent in 2004. Toch telden de Verenigde Staten eind vorig jaar nog steeds de meeste miljonairs, 2,9 miljoen in totaal.

Aandelen

Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke redenen voor de vermogensgroei onder particulieren. Zo droeg in de eerste plaats de economische groei van een land veelal bij aan de persoonlijke rijkdom. Ten tweede profiteerden de welgestelden van de stijgende aandelenmarkten.

De miljonairs staken vorig jaar meer geld in aandelen en alternatieve beleggingen, zoals in grote investeringsmaatschappijen. Hedgefondsen waren minder populair in 2005. In de toekomst willen de rijken een groter deel van hun vermogen overhevelen naar opkomende markten. De onderzoekers voorspellen dat vooral het Verre Oosten stijgende investeringen tegemoet mag zien.

Toptien

In de toptien van landen waar het aantal miljonairs het hardst in de lift zat, komen ook de opkomende markten Brazilië, Rusland en India voor. Alleen China, dat ook gerekend wordt tot landen met een opkomende economie, is er niet in vertegenwoordigd. Het aantal welgestelden nam het sterkst toe in Zuid-Korea, met ruim eenvijfde nieuwe miljonairs.

De totale hoeveelheid geld die miljonairs wereldwijd op hun bankrekeningen hadden staan, steeg met 8,5 procent tot 33,3 biljoen dollar. De verwachting is dat dit bedrag tegen 2010 is opgelopen naar 44,6 biljoen dollar. Het aantal superrijken (mensen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar) steeg wereldwijd met 10,2 procent, ofwel bijna negenduizend, naar 85.400.