DEN HAAG - Topman A. Scheepbouwer van KPN heeft bij zijn aantreden als bestuursvoorzitter van het noodlijdende telecomconcern bijna 1,6 miljoen opties op aandelen KPN gekregen. Dit pakket zou hem bij de huidige koers rond de 2,4 miljoen euro (f ,3 miljoen) opleveren.

De optieregeling staat vermeld in het voorlopige prospectus voor de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 5 miljard euro.

De opties leveren Scheepbouwer winst op als de beurskoers van KPN uitkomt boven de afgesproken uitoefenprijs van 3,99 euro. Het aandeel KPN sloot donderdag 10 procent hoger op 5,49 euro. De KPN-topman mag de opties, die bovenop zijn gewone salaris komen, echter pas uitoefenen vanaf 13 september 2004.

In september werd bekend dat Scheepbouwer, die lid was van de raad van commissarissen van KPN, de nieuwe bestuursvoorzitter zou worden van het telecombedrijf als opvolger van P. Smits. Scheepbouwer stapte over van het postconcern TPG, waar hij dezelfde positie bekleedde.

R. Harmsen van de Bond van Telecompersoneel, die over het sociaal plan onderhandelde voor de 4800 werknemers die hun baan bij KPN verliezen, noemt het aantal opties gigantisch. "Dit valt voor het personeel moeilijk te begrijpen", meent hij. "De andere kant is dat als deze man het bedrijf redt van de ondergang, en daar begint het op te lijken, dan is dat in geld nauwelijks uit te drukken."

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hekelt de optieregeling. "De grens had hoger moeten liggen." Bij deze uitoefenprijs zou Scheepbouwer bij een beurskoers van 17 euro 20,4 miljoen euro ofwel f 45 miljoen incasseren, rekent hij voor. "Dat is buitensporig voor iemand die als commissaris verantwoordelijk was voor beslissingen die KPN in de moeilijkheden hebben gebracht."

De 17 euro die De Vries als rekenvoorbeeld hanteert, was de emissieprijs die beleggers een jaar geleden moesten betalen bij de uitgifte van nieuwe aandelen. "Ik vind dat KPN de verplichting heeft de koers van het aandeel tenminste naar dit niveau terug te brengen", aldus de VEB-voorzitter.