BRUSSEL/LUXEMBURG - De stijgende olie- en energieprijzen hebben in april van dit jaar gezorgd voor een tekort op de handelsbalans van alle eurolanden gezamelijk. Op grond van maandag door Eurostat in Luxemburg gepresenteerde eerste cijfers staat de handelsbalans van de twaalf eurolidstaten met 2,0 miljard euro in het rood, tegenover een overschot van 0,6 miljard euro in maart van dit jaar en 1,6 miljard euro over april van het vorig jaar.

Mede door de traditioneel hoge Britse en Spaanse handelstekorten kwam de EU volgens een eerste raming als geheel uit op een tekort van 14,8 miljard euro. In maart bedroeg het tekort nog 12,4 miljard euro en in april vorig jaar ging het nog om een minus van 9,3 miljard euro.

Over de eerste drie maanden van dit jaar bleef Duitsland met een overschot van 38,9 miljard euro de grootste nettoverdiener in de EU. Nederland volgt op de tweede plaats met een overschot van 9,6 miljard euro. Nederland was daarmee ook samen met Zweden het enige land dat in dezelfde periode het overschot zag stijgen, met 0,3 miljard euro tegenover de eerste drie maanden van 2005. Dat komt mede door het feit dat veel olietransacties via de haven van Rotterdam verlopen.