HELSINKI - Het Duitse concern Siemens en het Finse Nokia voegen hun activiteiten op het gebied van telecomapparatuur samen. Per 1 januari volgend jaar kan de nieuwe onderneming, waar de activiteiten in worden gebundeld, van start gaan, zo hebben de twee concerns maandag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De twee krijgen beide de helft in eigendom van het nieuwe bedrijf. Deze onderneming wordt de op twee na grootste ter wereld in telecomnetwerken, na het Zweedse Ericsson en de binnenkort te vormen combinatie van het Amerikaanse Lucent en het Franse Alcatel.

Omzet

De divisies hadden vorig jaar met elkaar een omzet van 15,8 miljard euro. Nokia en Siemens denken met de transactie vanaf 2010 jaarlijks 1,5 miljard euro te kunnen besparen op onder meer onderzoek en ontwikkeling. Het Finse concern krijgt het in de nieuwe combinatie, die Nokia Siemens Networks gaat heten, voor het zeggen. Het hoofdkantoor komt in Finland te staan. De leiding komt in handen van Simon Beresford-Wylie, die nu nog aan het hoofd staat van Nokia Networks.

Gedurende een periode van vier jaar verdwijnt 10 tot 15 procent van het aantal arbeidsplaatsen bij de nieuwe producent van telecomapparatuur. Op het ogenblik bieden de telecomapparatuurdivisies van Siemens en Nokia werk aan in totaal ongeveer 60.000 mensen.

Overnames

De nieuwe topman van Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, verklaarde kortgeleden in een vraaggesprek met de Financial Times dat zijn concern als grootste producent van mobiele telefoons ter wereld op overnamepad gaat en wil gaan samenwerken met andere bedrijven.

Nokia heeft 9 miljard euro in kas. "We breiden uit buiten de traditionele mobiele telefonie", aldus Kallasvuo, die begin deze maand het roer overnam van Jorma Ollila.

Siemens heeft in Nokia een partner gevonden voor zijn slecht draaiende netwerkdivisie, Com geheten. Deze divisie blijft al tijden achter bij de doelstellingen die het Duitse concern voor al zijn divisies heeft opgesteld. Ook de mobiele telefoons van Siemens draaiden niet goed. Die zijn inmiddels onder dak bij het Taiwanese BenQ.

Toen Lucent en Alcatel in maart meldden hun krachten te willen bundelen, werd al gezegd dat er in de sector meer van dergelijke transacties zouden volgen. De branche komt meer en meer onder druk te staan van goedkoper producerende concurrenten uit Azië.