DEN HAAG - Beleggers hebben voor zeker 10,8 miljoen euro in het inmiddels failliete teakfonds Global Green BV gestoken. Waar dat geld is gebleven, is niet duidelijk. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator J.A. Dullaart dat bij de rechtbank in Den Haag is ingediend.

Volgens de curator blijkt de administratie van het beleggingsfonds 'onvolledig en onjuist', terwijl de jaarrekeningen 'misleidend' zijn. Een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken bij de onderneming is nodig, gezien 'het gebrek aan transparantie' en 'ontbreken van gegevens' in de bedrijfsvoering.

Inlichtingenplicht

Directeur Von B. zit sinds 16 mei vast omdat hij weigert mee te werken aan de afwikkeling van het faillissement waarbij zeker vierhonderd en mogelijk zelfs duizenden beleggers zijn gedupeerd. Duidelijk is volgens de curator dat Von B. 'niet aan zijn inlichtingenplicht voldoet'. De gijzeling van de directeur duurt daarom op verzoek van de curator nog voort.

De activiteiten van de beleggingsmaatschappij hadden betrekking op marketing, promotionele en handelsactiviteiten in bosbouwprojecten. Investeerders konden hun geld beleggen in tropisch hardhout in Ghana. Via de Ghanese bosmaatschappijen Global Green Ltd. en Bonsuvonberg Farms Ltd. kochten beleggers nog te planten teakbomen op een aan hen verhuurd perceel. Gedurende de looptijd van 20 jaar zouden de percelen vier maal worden gekapt om de bomen te verkopen. Deze activiteiten genereerden echter nauwelijks opbrengsten, aldus de curator.