AMSTERDAM - Talpa van John de Mol en het Italiaanse bedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi willen samen het aandelenbelang kopen van Telefonica in Endemol. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. De twee zouden een consortium willen vormen om zo het 77%-belang van Telefonica in de televisieproducent over te nemen.

Volgens de krant, die zich baseert op bronnen rond de verkoop van Endemol, zou Talpa in de transactie slechts een minderheidsbelang willen nemen.

Mediaset, voor 35 procent in handen van de familie Berlusconi, beheerst het Italiaanse tv-landschap en de advertentiemarkt. Ook in Spanje is het concern groot. Vorig jaar zei voorzitter Fedele Confalonieri dat Endemol een prachtige acquisitie zou vormen.

Het consortium rond Mediaset is volgens de bronnen bereid circa EUR 14 per aandeel Endemol te betalen, ruim EUR 1 boven de beurskoers. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op EUR 1,75 mrd. Telefonica haalde Endemol zes jaar geleden voor EUR 5,5 mrd van de beurs.

Beurs

Het telecombedrijf bracht een gedeelte vorig jaar terug naar de beurs. De op de beurs genoteerde aandelen vallen buiten een mogelijke transactie. Toch is de koers de afgelopen tijd snel gestegen.

Telefonica heeft meermalen gezegd dat Endemol niet tot de kernactiviteiten behoort. Sinds de lock-up op 22 mei 2006 afliep zijn er diverse overnamegeruchten verschenen over de televisieproducent. Onder meer de namen van Sony en Time Warner zijn daarbij genoemd. Tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige week herhaalde de inmiddels vertrekkende bestuursvoorzitter Agut dat Endemol niet tot de kernactiviteiten van Telefonica behoort, maar dat het Spaanse telecomconcern geen haast heeft met de verkoop.

Andere kandidaat-kopers voor de televisieproducent zijn volgens Het Financieele Dagblad het Spaanse mediaconcern Vocento, eigenaar van kranten en televisiestations in Spanje, en een financiele partij. Ook zou er belangstelling zijn van een groep rijke particulieren uit het Midden-Oosten.