UTRECHT - Topman Bert Heemskerk van Rabobank blijft optimistisch over het lopende boekjaar. "De ontwikkelingen zijn op tal van fronten heel positief, waardoor het een gunstig jaar belooft te worden." Dat zei de bestuursvoorzitter donderdag tijdens de jaarvergadering van de coöperatieve bank uit Utrecht. Hij sprak geen concrete winstverwachting uit voor 2006.

Heemskerk waarschuwde wel dat de rentemarges in Nederland onder druk staan. Dat komt voor een belangrijk deel door de harde concurrentiestrijd die banken momenteel voeren op de hypotheekmarkt. Vorig jaar leidde die ertoe dat het marktaandeel van Rabobank in de verkoop van nieuwe hypotheken met 2 procentpunt daalde tot 23 procent. "We winnen weer terug in ons marktaandeel in hypotheken" zei Heemskerk donderdag. Dat komt volgens hem mede doordat de hypotheekverkopers meer op flexibele tijden werken en bonussen krijgen. Rabobank is in Nederland marktleider in hypotheken.

De bestuursvoorzitter voorspelde dat de afname van de rentemarge een probleem is dat de komende jaren niet zal verdwijnen. De rentemarge is het verschil in het rentetarief waartegen Rabobank geld leent en het tarief dat de klanten betalen voor een lening.

Deze marge is een belangrijke inkomstenbron voor de bank. Om de druk hierop te compenseren moeten de vestigingen van Rabobank meer verschillende producten aan hun klanten proberen te verkopen, aldus Heemskerk. De nauwe samenwerking met verzekeraar Achmea moet daaraan bijdragen.

Dreiging

De dreiging van een hogere inflatie en de oplopende rente werken momenteel in het nadeel van Rabobank, mede omdat dit leidt tot een daling van de beurskoersen. Maar al met al verwacht Heemskerk dat zijn bank baat zal hebben bij het economisch herstel. "Hiervan profiteren wij als bedrijf." In de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal effectentransacties via Rabobank al met meer dan twee vijfde toegenomen, terwijl de kredietverlening met 12 procent steeg.

De resultaten van het lopende boekjaar liggen in lijn met de langetermijndoelstelling van ten minste 12 procent jaarlijkse winstgroei, zo zei Heemskerk. De winstgroei wordt gedragen door de effectentransacties, de internationale tak van de bank en de samenwerking met verzekeringsgroep Eureko, waarin naast Achmea tegenwoordig ook Interpolis is ondergebracht. Bij de presentatie van de jaarcijfers van Rabobank, begin maart, liet Heemskerk al weten dat hij positief is over het huidige boekjaar.

Sekerbank

De topman van Rabobank zei donderdag verder dat hij de strijd om de Turkse Sekerbank tot het uiterste zal voeren. Rabo heeft eind vorige maand opnieuw een juridische nederlaag moeten slikken in zijn poging om de bank in Turkije in te lijven. In hoger beroep bevestigde een Turkse rechter dat Rabobank veel meer moet betalen voor de overname dan eerder was afgesproken. Heemskerk is ervan overtuigd dat het vonnis in strijd is met de Turkse wet.

Mocht de overname van Sekerbank definitief mislukken, dan geeft Rabobank Turkije niet op als mogelijke markt. "In dat geval gaan we in Turkije eerst even rustig achterover leunen. Maar het is en blijft een hele sterke groeimarkt die voldoende kansen biedt voor degenen die willen.