AMSTERDAM - Supermarktketen Albert Heijn zoekt de confrontatie met voedingsmiddelenproducent Unilever op het gebied van 'gezondere' voedingsmiddelen. Albert Heijn presenteerde donderdag drie cholesterolverlagende producten onder de vlag van zijn huismerk.

Unilever ligt met Becel Pro-Active in de schappen. De cholesterolverlagende artikelen van Albert Heijn, margarine, drinkyoghurt en yoghurt, zijn 15 procent goedkoper. Volgens de supermarktketen zijn "cholesterolverlagende producten nu bereikbaar voor een brede groep consumenten".

Unilever maakt zich er weinig zorgen over. "Het komt aan op onze eigen kracht", aldus het bedrijf in een reactie. "Als het om je gezondheid gaat, kies je voor een vertrouwd product. Meer dan een miljoen mensen in Nederland kiezen voor Pro-Active. Wij hebben eigen kennis opgebouwd. Onze jarenlange ervaring maakt het merk sterk."

Reducol

De supermarktketen heeft een farmaceutisch bedrijf in Canada gevonden dat het product Reducol heeft ontwikkeld. Het bedrijf claimt dat met 1,8 gram per dag het slechte cholesterolgehalte met ongeveer 10 procent kan dalen. Die toevoeging kan niet alleen in margarine of yoghurt, maar ook in kaas en chocolade worden gebruikt. Albert Heijn sluit niet uit op termijn met meer 'gezondere' producten te komen.

Geen 'Gezonde Keuze-klavertje'

Opvallend is dat de twee yoghurtproducten niet in aanmerking komen voor het 'Gezonde Keuze-klavertje' dat de supermarktketen vorig jaar introduceerde als gezondheidssymbool voor levensmiddelen. "In de yoghurtproducten is suiker toegevoegd", verklaarde voedingsspecialist Simone Hertzberger van Albert Heijn. "Het gebruik van zoetstof maskeert onvoldoende de smaak van de cholesterolverlagende toevoeging. Smaak is belangrijk. Mensen moeten het product natuurlijk wel kopen."

De cholesterolverlagende producten van Albert Heijn lijken qua uiterlijk niet op die van Unilever. Beide partijen stonden vorig jaar voor de rechter omdat Unilever vond dat de verpakkingen van enkele AH-huismerken leken op zijn A-merken. Deze kwestie is uiteindelijk geschikt.