AMSTERDAM - Philips heeft zijn medische divisie verder versterkt met een grote overname in de Verenigde Staten. Het elektronicaconcern meldde donderdag Intermagnetics General Corporation te hebben ingelijfd voor ongeveer 1,3 miljard dollar (ruim 1 miljard euro).

De aanwinst uit Latham, New York, is gespecialiseerd in onderdelen voor MRI-apparatuur voor ziekenhuizen. Het gaat daarbij onder meer om magneten en monitorsystemen. Philips is al een belangrijke klant van het bedrijf.

Versterking van de medische divisie is een belangrijke doelstelling van Philips. Eerder dit jaar werden al de Amerikaanse bedrijven Witt Biomedical en Lifeline Systems gekocht. Daarvoor betaalde het concern in totaal 915 miljoen dollar. Witt Biomedical is gespecialiseerd in monitoren en informatiesystemen voor dotterbehandelingen. Lifeline Systems faciliteert zorg op afstand voor ouderen.

Meer overnames

Philips aast op nog meer overnames. Niet alleen zijn de ogen gericht op de Verenigde Staten, ook groeimarkten in Azië bieden mogelijkheden. "We overwegen enkele overnames in Azië", zei Jouko Karvinen, directeur van de medische divisie van het concern. Philips heeft genoeg geld in kas. Eerder dit jaar had het 50 miljard euro, maar daar zijn inmiddels al een aantal overnames mee betaald.

Intermagnetics was volgens Philips in de vier kwartalen tot eind februari goed voor een omzet van 304 miljoen dollar. In het boekjaar 2004/2005, afgesloten op 29 mei vorig jaar, bedroeg de omzet 265 miljoen dollar. Meer dan de helft daarvan, 52 procent, was afkomstig van bestellingen van Philips.

Afhankelijkheid

De afhankelijkheid van het Nederlandse concern is in de afgelopen jaren wel minder geworden. Andere belangrijke klanten zijn General Electric en Siemens. De nettowinst van het bedrijf bedroeg in het boekjaar 2004/2005 bijna 38 miljoen dollar. Intermagnetics moet vanaf 2007 bijdragen aan het operationeel resultaat van Philips.

Philips verwacht veel groei in de MRI-markt. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Met behulp van deze stralingsvrije techniek kunnen medisch specialisten bijvoorbeeld een scan maken van de hersenpan of de borststreek. Intermagnetics heeft volgens Karvinen een leidende positie op deze markt. Door de overname verwacht hij de prestaties van het bedrijf te kunnen "versnellen".

Nieuwe aanwinst

Bij de nieuwe aanwinst werken in totaal 1150 mensen. Philips wil al zijn MRI-activiteiten aansturen vanuit het kantoor van Intermagnetics in Latham. Het concern treft voor de overname een eenmalige voorziening van 85 miljoen dollar, onder meer voor uitgaven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en voor de integratie van de activiteiten. Deze last wordt in de tweede helft van dit jaar in de boeken verwerkt.

Analisten waren te spreken over de overname. Dat vertaalde zich op de beurs in Amsterdam in een hogere koers. ABN Amro vraagt zich echter wel af waarom Intermagnetics niet twee of drie jaar geleden al is gekocht. Er was destijds voldoende reden om het bedrijf over te nemen, terwijl de aandelenprijs toen lager lag.