AMSTERDAM - Werknemers willen geen bijdrage van de werkgever voor kinderopvang. Uit een geheime conceptnota blijkt dat 75 procent van de werkgevers die niet betalen voor de opvang, dat beweert. Dat meldt Trouw donderdag.

Uit de nota blijkt verder dat 22 procent van de werkgevers bereid is mee te betalen aan kinderopvang. De helft daarvan voldoet aan wat volgens het kabinet een 'volwaardige werkgeversbijdrage' kan worden genoemd. Een meerderheid van de werknemers, 86 procent, krijgt een bijdrage voor de kinderopvang. Dat komt volgens de nota, omdat de grote bedrijven wel voor de opvang betalen. Bij de kleinere bedrijven is vaak niets geregeld.

Minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) deelde dinsdag mee dat hij volgend jaar de bijdrage van werkgevers aan kinderopvang verplicht stelt. Het wetsvoorstel voor de verplichte bijdrage van werkgevers ligt al klaar. Het wordt na een gesprek met de werkgeversorganisaties en vakbonden in de ministerraad besproken. Dat gebeurt waarschijnlijk nog voor het zomerreces.