SINT-PETERSBURG - Het Russische gasconcern Gazprom wil voor ongeveer 600 miljoen dollar een kantoorpand laten bouwen in Sint-Petersburg. Topman Alexei Miller verklaarde donderdag dat er zeven internationale architecten zijn uitgekozen om een ontwerp te maken voor het pand, dat 300 meter hoog wordt. Een van die architecten is de Nederlander Rem Koolhaas.

De aankondiging komt op een moment dat Gazprom aan kritiek onderhevig van aandeelhouders, dat het zijn geld beter kan besteden zijn kernactiviteiten. Het gasconcern heeft onder andere belangen in jachtclubs, renstallen en varkensfokkerijen.

Productie

Het concern stoot daar af en toe wel wat van af, maar de critici vinden dat onvoldoende. Het Internationale Energie Bureau (IEA) meent ook dat Gazprom zijn investeringen moet richten op meer productie omdat de komende tien jaar het gevaar bestaat dat het niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen.

Topman Miller verweerde zich tegen de kritiek door te zegen dat zijn concern almaar groeit en meer kantoorruimte nodig heeft. Een investering in kantoren is altijd een investering in noodzakelijk bezit, aldus Millar.

Superproject

Het nieuwe pand moet volgens Miller passen in de "historische omgeving" van Sint-Petersburg. De burgemeester van de stad, Valentina Matvijenko, sprak van een "superproject en een meesterwerk". De inwoners krijgen inspraak in het ontwerp.

Als het project doorgaat, is het een van de meest ambitieuze in het moderne Rusland. Veel bedrijven, ook buitenlandse, trekken op het ogenblik naar Sint-Petersburg, de geboortestad van president Poetin. Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse autofabrikant General Motors er een fabriek gaat bouwen. Kort daardoor liet het Japanse Nissan weten er een productievestiging te willen neerzetten.