LONDEN - Het Britse olieconcern BP trekt de komende vijf jaar 50 miljard dollar uit voor de opsporing, winning en productie van olie en gas. BP's topman, John Browne, heeft dit woensdag gezegd.

De afgelopen vijf jaar investeerde het concern 47 miljard dollar. Met de nieuwe investeringen komt de gasproductie in Alaska, Indonesië, de Kaspische Zee en het oosten van Siberië op gang. Verder wordt de olieproductie vergroot in Angola, Rusland en de Golf van Mexico.

Noordzee

Ook in de Noordzee steekt BP nog geld, hoewel de productie daar over haar hoogtepunt heen is. Bestuursvoorzitter Browne liet weten ongeveer 6 miljard dollar te besteden aan winning van de olie en het gas die daar nog te vinden zijn.

Biobrandstoffen

Ook in nieuwe brandstoffen wil BP zich verder verdiepen. De komen de tien jaar besteedt het concern 500 miljoen dollar aan een onderzoekscentrum voor biobrandstoffen. Met universiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is overleg gaande.

BP richt zich met het onderzoek op biologische componenten die met fossiele brandstoffen kunnen worden gemengd en op methoden om meer biobrandstoffen uit gewassen te halen. Ook denkt het concern aan nieuwe plantensoorten die een grotere opbrengst hebben en die kunnen worden geteeld in gebieden die ongeschikt zijn voor voedselgewassen. Topman Browne hoopt volgend jaar de eerste onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.