AMSTERDAM - Vendex KBB heet vanaf vandaag Maxeda. Het detailhandelsconcern, eigenaar van onder andere V&D, Bijenkorf en Hema, wil met de nieuwe naam de overgang naar een 'nieuwe bedrijfsfilosofie' markeren, zo laat het woensdag weten middels een persbericht.

Deze filosofie vat Maxeda samen onder de noemer 'A Passion to Serve'. "Maxeda staat voor een nieuwe ambitie, een nieuwe cultuur en een nieuw doel om marktleiderschap voor al haar winkelketens te bereiken", aldus het bedrijf.

Het draait volgens Tony DeNunzio, bestuursvoorzitter van Maxeda, om passie voor de klant. "Daarom zijn we een groot intern programma gestart om deze boodschap te verspreiden in de hoofden en harten van alle mensen die bij Maxeda werken." Alle winkelketens behouden wel hun eigen merknaam. Ook aan de identiteit en marktpositionering verandert niets. Binnen Maxeda gaan de winkelketens samenwerken om nieuwe groeistrategieen in Europa te ontwikkelen.

In 2004 werd Vendex KBB overgenomen door een consortium van Kohlberg Kravis Roberts & Co en Alpinvest. In hetzelfde jaar verdween het bedrijf van de Amsterdamse beurs. Door middel van vernieuwingen, zoals nieuwe winkelconcepten voor Praxis en V&D, moeten tegenvallende resultaten gekeerd worden.

Verkoop

Vorige maand verkocht Vendex KBB zijn winkelformules Dixons en Dynabyte aan Dexcom. Hiermee deed het bedrijf zijn laatste consumentenelektronicawinkels van de hand. Begin 2005 verkocht het concern al de ketens It's, Modern Electronics en Prijstopper. Maxeda wil zich toeleggen op warenhuizen, modeformules en doe-het-zelfzaken.

In 2005 behaalde Vendex KBB een netto-omzet inclusief omzet van concessionairs van 3,8 miljard euro, vrijwel gelijk aan de omzet in het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat voor amortisatie goodwill (EBITDA) bedroeg EUR 249 miljoen, waar dat in 2004 EUR 248 miljoen was.