AMSTERDAM - Middelgrote Nederlandse bedrijven verwachten het komende halfjaar een forse toename van het aantal fusies en overnames. Dat bleek uit een woensdag gepubliceerd van accountants- en adviesgroep KPMG.

Vooral familiebedrijven vormen volgens de middelgrote Nederlandse bedrijven een doelwit. Dat geldt in mindere mate voor beursgenoteerde ondernemingen. Onder middelgrote bedrijven verstaat KPMG ondernemingen met een jaaromzet variërend van 50 miljoen tot 500 miljoen euro.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse bedrijven ook een behoorlijke stijging verwachten van het aantal grensoverschrijdende transacties in de komende zes maanden. Daarbij staan ze tevens aanzienlijk positiever tegenover ophanden zijnde fusies en overnames vergeleken met de buurlanden.

KPMG concludeerde eerder dit jaar al dat het aantal overnames en fusies in Nederland een hoge vlucht zal nemen. Zo zijn in de eerste maanden van dit jaar net zoveel transacties afgekondigd als in geheel 2005. Vooral grote bedrijven, zoals de overname van VNU door een consortium van investeringsmaatschappijen en de aanstaande verkoop van de logistieke tak van TNT, stonden de afgelopen maanden in de belangstelling.

Durfkapitalisten

Net zoals bij de grote ondernemingen zien de middelgrote Nederlandse bedrijven in de aanstaande fusiegolf een belangrijke rol weggelegd voor durfkapitalisten. "Drie kwart van de onderzochte investeringsmaatschappijen is de komende maanden van plan een middelgrote onderneming over te nemen", aldus KPMG-onderzoeker Jurgen van Breukelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij ruim tweehonderd middelgrote bedrijven en investeringsmaatschappijen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.