DELFT - De toename van het aantal banen bij kleine en middelgrote bedrijven zal achterblijven bij hun winstgroei. Deze verwachting hebben ondernemers uitgesproken in een onderzoek dat werkgeversorganisatie MKB-Nederland dinsdag heeft bekendgemaakt.

Kleine en middelgrote bedrijven zijn steeds optimistischer over de economie en over hun eigen onderneming, blijkt uit het onderzoek. Zo verwacht 59 procent van de bedrijven de komende maanden een hogere winst te draaien en denkt 56 procent meer omzet te behalen.

"Het niveau is vergelijkbaar met eind jaren negentig toen er hoogconjunctuur was", aldus MKB-Nederland. "Vooral de sectoren die mede afhankelijk zijn van de internationale markt hebben positieve verwachtingen over de omzet."

Investeren

Toch stijgt het aantal banen niet één op één met de groei van de omzet en winsten, stelt de ondernemersorganisatie. Reden is dat bedrijven veel denken te investeren in machines die het werk van personeel overnemen.

"Ondernemers zijn blijkbaar onzeker of er voldoende goed opgeleid personeel voor handen is en vinden de kosten en de risico's van arbeid hoog. Ruim een derde van alle investeringen zijn gericht op productiviteitsverhoging en daarmee op besparing van arbeid."

Personeel

Ondanks deze investeringen verwachten bedrijven in het derde kwartaal van dit jaar meer personeel aan te nemen. Voor het eerst sinds 2002 zal daardoor de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf weer groeien. Het is de verwachting dat deze groei verder in 2006 zal doorzetten.