UTRECHT - De vakbonden FNV Bondgenoten en VVMC denken dat de Nederlandse Spoorwegen honderden mensen moeten aannemen om de nieuwe dienstregeling te kunnen uitvoeren. Dinsdag praat de directie van NS Reizigers met ruim honderd hoofdconducteurs over de consequenties van de regeling, die op 10 december in moet gaan.

"Er moet personeel bijkomen, anders krijg je ellende", stelt bestuurder Wim Eilert van de VVMC. Hij denkt dat de NS 350 voltijdbanen extra moet creëren voor een soepele overgang van de oude naar de nieuwe dienstregeling.

Roel Berghuis, bestuurder bij FNV Bondgenoten, schat de behoefte aan extra werknemers iets lager in. "Volgens ons moet het kunnen met 270 man erbij", aldus Berghuis.

Extra treinen

Volgens het nieuwe spoorboekje gaan er veel meer treinen rijden op het Nederlandse spoor. Het gaat om tweehonderd extra treinen per dag, een toename met 4 procent. De NS denkt dat deze treinen kunnen worden gereden zonder dat er extra personeel wordt aangenomen.

"We schatten in dat we de nieuwe dienstregeling kunnen uitvoeren met het bestaande personeelsbestand", zegt een woordvoerder van de spoorwegen. "We praten vandaag met de conducteurs om werkbare oplossingen te vinden, zodat alles straks soepel verloopt".