ROTTERDAM - De fraude bij woningstichting PWS Rotterdam bedraagt zeker 10 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerster dinsdagochtend bekendgemaakt. PWS probeert de schade te verhalen op vier personen, onder wie de voormalige directeur-bestuurder Henk S. en een oud-lid van de raad van toezicht.

De zaak kwam vorig najaar aan het rollen na de arrestatie van twee broers die in Rotterdam bekendstaan als huisjesmelkers. Uit de administratie van de broers bleek dat PWS panden van hen had aangekocht. Een bedrijf, TKN, kocht de panden van de broers voor een bepaald bedrag. Op dezelfde dag verkocht TKN de panden met winst door aan PWS. De winst zou in de zakken van onder anderen S. zijn verdwenen. De activiteiten hadden plaats tussen 2000 en 2004.

De raad van toezicht van PWS treedt in de tweede helft van dit jaar af. "Hoewel van schuld geen sprake is, voelt de raad zich wel verantwoordelijk", aldus een verklaring. Henk S. is ondertussen ontslagen. Ook met het betrokken lid van de raad van toezicht zijn de banden verbroken. De andere twee verdachten werkten niet bij PWS. Een van hen was een extern adviseur.

"Dat er sprake is van fraude is overduidelijk", aldus PWS. Het gaat volgens de woningstichting om "maatschappelijk geld, dat koste wat het kost door PWS teruggehaald zal worden". Justitie in Den Haag deed al onderzoek naar de fraudezaak, waarbij meer woningbouwcorporaties zouden zijn betrokken.