LOS ANGELES - Vooral dankzij filmsuccessen heeft het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney het afgelopen kwartaal goed geboerd. In de maanden juli, augustus en september werd een nettowinst geboekt van 222 miljoen dollar, tegen 188 miljoen dollar een jaar eerder.

Dat heeft het mediabedrijf donderdag nabeurs bekendgemaakt. Disney-topman Michael Eisner verklaarde bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal een "solide groei" te verwachten in 2003. Hij zei in zijn vertrouwen te worden gesterkt door de eerste successen met films als 'Eight Simple Rules' en 'Sweet Home, Alabama'.

Het afgelopen jaar was voor het mediabedrijf een lastige periode, omdat minder toeristen de pretparken bezochten. Mede daarom was Disney eigenlijk van minder goede resultaten uitgegaan voor het vierde kwartaal. Maar vooral de filmtak van Disney heeft de afgelopen tijd goed gescoord en titels als 'Signs' stuwden de verdiensten op.

De meeste analisten dachten al dat het mediaconcern iets te bescheiden was in haar verwachtingen. De geboekte winst per aandeel (11 dollarcent) hadden zij dan ook al over het algemeen voorspeld. De omzet van Disney is in de laatste drie maanden van het gebroken boekjaar (eindigend op 30 september) gegroeid van 5,786 miljard dollar naar 6,662 miljard dollar.