AMSTERDAM - Het aantal mensen dat na hun 65e wordt gekort op de AOW, omdat zij geen vijftig jaar in Nederland hebben gewoond, loopt snel op. Van de 2,5 miljoen mensen die AOW krijgen, hebben er 380.000, oftewel een op de zeven, te maken met een AOW-gat. Maar onder de AOW'ers die er de afgelopen twee jaar zijn bijgekomen, is dat al een op de vier.

Dat zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag aan het begin van de actieweek van de vakcentrale tegen het AOW-hiaat. "Dat gat moet dicht", aldus Jongerius.

De AOW in Nederland wordt opgebouwd in vijftig jaar, tussen het 15e en 65e jaar. Wie niet al die tijd in Nederland heeft gewoond, krijgt een lagere uitkering. Per "ontbrekend" jaar geldt een korting van 2 procent.

Nederlanders

Jongerius benadrukte dat het een probleem is van zowel Nederlanders als migranten. "Van de bijna 180.000 mensen met een AOW-gat die in ons land wonen, zijn er 78.000 Nederlander." De overigen komen uit ons omringende landen en uiteraard ook uit Marokko (11.000), Turkije (11.000), Suriname (13.000) en de Antillen (3000). De anderen met een AOW-gat wonen niet meer in Nederland.

De korting bedraagt gemiddeld 20 procent, maar er zijn uitschieters naar 50 procent, aldus Jongerius. De FNV wil dat de opbouwperiode omlaag gaat naar veertig jaar. Gekorte AOW'ers kunnen in aanmerking komen voor aanvullende bijstand. De FNV vindt dat voortaan één instantie de AOW en die aanvullende bijstand moet uitvoeren.

De actieweek van de FNV duurt tot en met donderdag en wordt die avond afgesloten met een debat.