UTRECHT - Rabobank wil het vervoersbedrijf Connexxion overnemen. De waarde van Connexxion wordt geschat op 400 miljoen euro. De coöperatieve bank wil met de overname profiteren van de verwachte consolidatieslag op de Europese vervoersmarkt.

Een woordvoerder van Rabobank bevestigde maandag een bericht in het Financieele Dagblad hierover. Connexxion is volledig in handen van de staat. Minister Gerrit Zalm van Financiën wil de streekvervoerder nog dit jaar privatiseren. "Er bestaat forse animo voor de aandelen van Connexxion", aldus een woordvoerder van Zalm. Eind juni praat Zalm met de Tweede Kamer over dit dossier.

Zalm wil Connexxion nog dit jaar privatiseren. Hij wil alle aandelen afstoten, maar met hem is te praten over een gefaseerde verkoop. Daarbij behoudt de Staat in eerste instantie een meerderheidsbelang. Rabobank is in dat geval tevreden met een minderheidsbelang van 40 procent in Connexxion, dat dagelijks meer dan 1 miljoen mensen vervoert. Er werken circa 13.000 mensen.

De waarde van de aandelen is onduidelijk. Ingewijden maken zeer uiteenlopende taxaties. Een bedrag van 400 miljoen euro is genoemd, maar een twee keer zo hoog bedrag zou ook tot de mogelijkheden behoren.

Verguld

Connexxion is verguld met de interesse van Rabobank. "Het is een gerenommeerde investeerder", verklaarde een woordvoerder.

FNV Bondgenoten noemt de bank "een prima koper". De vakbond verkiest Rabobank boven een van de concurrenten van Connexxion, zoals Veolia en Arriva. Bij een overname door een van deze vervoersbedrijven bestaat meer kans op banenverlies bij Connexxion, aldus bestuurder Janny Koppens. De bond gaat wel "de intenties van Rabobank" onderzoeken.