PARIJS - Het Europese staalconcern Arcelor heeft maandag officieel het overnamebod van de Indiase staalproducent Mittal afgewezen. Het bestuur van Arcelor heeft zich zondag over het bod gebogen, maar besloot om er niet op in te gaan. Arcelor liet verder weten dat Mittal heeft voorgesteld om meer te betalen en binnenkort daarover wil overleggen.

Vorige maand werd duidelijk dat Mittals bod geen kans zou maken. Toen werd bekend dat Arcelor met het Russische staalconcern Severstal gaat fuseren om zijn Indiase belager de voet dwars te zetten.

Mittal deed in eerste instantie een bod op Arcelor van 18,6 miljard euro. Het Europese concern wilde daar niet op ingaan. Dat gold ook voor het tweede, sterk verhoogde bod van Mittal, dat 25,8 miljard euro bedraagt.

Dat bod geeft de waarde van de onderneming niet juist weer, aldus het bestuur van Arcelor maandag. Mittal houdt met het bedrag dat het wil betalen geen rekening met de financiële resultaten over 2005, die de verwachtingen overtroffen. Ook houdt Mittal geen rekening met de resultaten van het eerste kwartaal en de strategische plannen, aldus Arcelor.