LONDEN - Een groep investeerders onder leiding van het Britse beleggingsfonds Centaurus Capital is een strategisch belang aan het opbouwen in supermarktconcern Ahold. De groep overweegt het bedrijf op te splitsen. Dat meldde de Britse zakenkrant The Business zondag.

Centaurus heeft tot nu toe een belang genomen in Ahold van 4 procent. Daarmee was een bedrag van 400 miljoen euro gemoeid. Volgens de krant zijn ook andere investeerders belangen aan het nemen van minder dan 5 procent in het supermarktconcern, waaronder het Amerikaanse investeringsfonds Paulson. Een woordvoerder van Ahold wilde geen commentaar geven op de berichtgeving.

Ahold is eigenaar van de grootste supermarktketen in Nederland, Albert Heijn, maar haalt meer dan 70 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Eind maart gaf oud-bestuurslid Theo de Raad aan dat het onvermijdelijk is dat het supermarktconcern wordt opgesplitst. Volgens hem zijn winkelketens als Albert Heijn en Stop & Shop beter af bij een ander moederbedrijf. De structurele problemen bij Ahold zijn volgens De Raad zo groot dat opsplitsing voor de hand ligt.

Toekomst Ahold

Over de toekomst van Ahold doen al enige tijd speculaties de ronde. De namen van de Britse supermarktketen Tesco en de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis & Roberts circuleren al enige tijd als mogelijke kopers voor onderdelen van het concern.