DEN BOSCH - FNV-voorzitter Agnes Jongerius eist van grotere politieke partijen, zoals CDA, PvdA en VVD, voor de verkiezingen volgend jaar duidelijkheid over de inkomensverdeling. "Spruitjes, daar denk ik aan als ik hoor hoe de Nederlandse politiek zich in bochten wringt om toch vooral niets te doen aan die zelf verrijkende topmanagers."

Jongerius viert zaterdag in de Den Bosch het 40-jarig jubileum van de FNV Belastingservice. De vakcentrale vult inmiddels voor bijna 250.000 mensen jaarlijks de belastingpapieren gratis in. De vakbondsvoorzitter greep de viering aan om de aanwezige staatssecretaris Joop Wijn van Financiën de 'spruitjes' van het belastingstelsel in te wrijven.

Jongerius: "Spruitjes, huisje, boompje, beestje, mannetje, vrouwtje, kindje: de grondslag voor ons belastingstelsel." Volgens haar worden alleenstaanden en eenoudergezinnen door de fiscus benadeeld ten opzichte van traditionele huishoudens. Zo is het de FNV een doorn in het oog dat het recht op zorgtoeslag voor alleenstaanden circa een derde is van de overheidssteun bij de zorgverzekering van (echt)paren, in plaats van precies de helft.

Topmanagers

Verder constateerde Jongerius dat "de ook al spruitjesetende Nederlandse topmanagers" veilig zijn bij dit kabinet. Zij wees erop dat in Duitsland de regering wel bezig is met een extra belasting voor topinkomens. "Waarom kan dat hier niet?" Voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal maakte zich al een paar jaar geleden bij toenmalig PvdA-premier Wim Kok hard voor een "kleptocraten-tax".

Jongerius wil ook duidelijkheid van de politiek over hetvoortbestaan van de AOW. Volgens haar begon PvdA-leider Wouter Bos onlangs "eindelijk" te vertellen dat hij iets wil met de oudedagsvoorziening in een vergrijzende samenleving. Maar zij verwijt hem geen precieze cijfers te geven over fiscalisering van de AOW. "Wie betaalt wat bij Wouter? Wie wint er wat bij Wouter?"

Tegelijkertijd rekenen VVD'ers Gerrit Zalm en Mark Rutte in de ogen van de FNV-voorzitter "op een Gods wonder" en dat ze het uit de economische groei kunnen betalen. CDA-premier Jan Peter Balkenende "wil de toekomst te lijf met een financieringsoverschot" stelt Jongerius, maar dat vergt volgens haar ook keuzes: meer bezuinigen of belastingen omhoog.