AMSTERDAM - De koers van kantoorinrichter Buhrmann heeft donderdag in Amsterdam een flinke sprong gemaakt na de presentatie van meevallende kwartaalcijfers. Het aandeel stond rond het middaguur ruim 7 procent hoger op zo'n 4,06 euro per stuk.

Beursstemming (video): Lauwe reactie op FED-besluit.

Beursjournaal (video): Rode cijfers Buhrmann vallen mee Verder: PinkRoccade minder slecht dan verwacht. Van der Moolen wijkt niet af van voorlopige cijfers.

"Nieuwe tegenvallers blijven uit. De resultaten liggen in lijn met de verwachting", aldus een analist, die positief is over de omzetstijging van Buhrmann in de VS.

Daarentegen zakte het aandeel van effectenhandelaar Van der Moolen met bijna 5 procent tot 22,51 euro na de presentatie van kwartaalcijfers. Van invloed was dat ING bekendmaakte 2,3 miljoen aandelen Van der Moolen te willen verkopen.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs begon de handel vrijwel onveranderd rond de 350 punten, maar zakte aan het einde van de morgen licht weg. Tegen het middaguur was de AEX gedaald tot 344 punten, ruim 1 procent lager dan het slot van een dag eerder. De 24 fondsen in de AEX stonden bijna allemaal in de min. Grootste verliezer was automatiseerder Getronics, met een daling van ruim 5 procent tot 1,10 euro. Alle banken stonden ook in het rood; de ING Groep nog het meest met een daling van bijna 3 procent tot 16,84 euro.

PinkRoccade

De kwartaalcijfers die automatiseerder PinkRoccade woensdag nabeurs presenteerde, leidde donderdagmorgen tot een koersstijging van 1,5 procent tot 7 euro. De lagere winst- en omzetcijfers was de beleggers nog meegevallen.

De handel in Europa stond geheel in het teken van de rente. Woensdag verlaagden de Amerikaanse centrale banken hun belangrijkste tarief tot veler verrassing sterk, met 0,5 procentpunt. Later donderdag vergadert het bestuur van de Europese Centrale Bank. De vraag is of de ECB de Amerikaanse rentestap volgt. Ook de Britse centrale bank neemt een besluit over de rentestand.

De andere beurzen in Europa waren kort na opening net als die van Amsterdam hoger, maar later werd het beeld verdeeld. Parijs was tegen middaguur onveranderd. Londen was 0,65 procent hoger, maar in Frankfurt zakten de koersen weg naar een min van gemiddeld 1,1 procent.

BT

Op de Londense beurs was BT de grootste stijger. Weliswaar liet het telecomconcern weten zijn omzetramingen voor de komende drie jaar niet te zullen halen, maar de meest recente kwartaalwinst was flink hoger. Bovendien keert BT een interimdividend uit. De koers steeg met 4,3 procent.

Het Britse farmaconcern AstraZeneca bezette de op een na hoogste plek in Londen met een koersstijging van 4,2 procent. Het concern kreeg toestemming om zijn nieuwe cholesterolverlagende middel Crestor op de Nederlandse markt te brengen. Andere Europese landen zullen dit voorbeeld volgen. De verzekeraar Royal Sun kondigde aan meer banen te schrappen en ging in koers 2,65 procent naar boven.

De renteverlaging in de VS haalde de dollar wat naar beneden. Dientengevolge werd de euro weer iets meer waard dan de dollar.

Euro

Donderdag aan het eind van de ochtendhandel stond de koers op ,0015 dollar tegen 0,9970 dollar bij het eind van de handel van woensdag. Tegenover het pond sterling deed de euro met 0,6395 even veel als bij het slot van de voorgaande dag. Eerder op de ochtend was de koers hoger.