SCHIPHOL - Schiphol wil profiteren van de sterk groeiende Chinese markt. De luchthaven is daar nu nog niet actief, maar krijgt mogelijk een aanzienlijk minderheidsbelang in het vliegveld van Nanjing. Ook is Schiphol in onderhandeling over het beheer van de winkels op het vliegveld van Guangzhou.

Financieel directeur Pieter Verboom van Schiphol sluit niet uit dat het bedrijf nog meer activiteiten in China zal ontwikkelen. "China is groot. We houden onze ogen open en zijn er continu mee bezig", zei hij vrijdag.

Nanjing

De Chinezen hebben Schiphol gevraagd mee te dingen naar een minderheidsbelang in de luchthaven van Nanjing. Het vliegveld van Singapore is de enige concurrent. De aandeelhouders van Nanjing moeten nog een besluit nemen. Verboom wilde niet zeggen om welk belang het gaat, maar wel dat Schiphol een stem krijgt in de dagelijkse gang van zaken als de transactie doorgaat.

De regio waarin de luchthaven van Nanjing zich bevindt, is voor Schiphol erg interessant, zei Verboom. "Het ligt in een economisch centrum." Nanjing ligt in een provincie met tachtig miljoen inwoners. De stad zelf telt er 6,5 miljoen.

Zuiden

Ook de luchthaven van Guanghzou ligt in een economisch belangrijk gebied, namelijk in het geïndustrialiseerde zuiden. Het nieuwe vliegveld krijgt jaarlijks 25 miljoen reizigers over de vloer en dat aantal groeit elk jaar 25 procent.

Schiphol is ook hier gevraagd door de Chinezen en heeft in dit geval geen last van concurrentie. "De Chinezen waren erg onder de indruk van de manier waarop we de winkels op de luchthaven van Stockholm uitbaten", lichtte Verboom toe.

Extra zakenreizigers

Om de positie van Schiphol in Europa te versterken, begeleidt de luchthaven samen met onder meer de gemeente Amsterdam duizend tot 1500 Chinese bedrijven die hun producten in Europa willen verkopen. Verboom hoopt dat de ondernemingen zich vestigen in ons land, wat volgens hem ongeveer drieduizend banen kan opleveren. Voor Schiphol zou dit extra luchtvracht en zakenreizigers betekenen.

De Nederlandse luchthaven is al langer actief op de internationale markt. Het bedrijf exploiteert een terminal op de luchthaven John F. Kennedy bij New York en het heeft een belang in de luchthaven van Brisbane in Australië.