RIJSWIJK - Gerard Krul, voormalig hoofdredacteur van Het Vrije Volk en vakbondsman, is woensdagavond in een ziekenhuis in Groningen overleden. Mensen uit zijn directe kennissenkring hebben dat donderdag laten weten. Krul is 56 jaar oud geworden.

Krul speelde in 1987 een belangrijke rol als bemiddelaar tussen vakbonden en werkgevers in de stukgoedsector in de Rotterdamse haven. Onder zijn leiding kwam het tot het zogenoemde "akkoord van Delft", gesmeed in de nachtelijke uren in de woonplaats van Krul. Dat akkoord zorgde na een slepend conflict voor jaren van 'rust' in de altijd roerige haven.

Krul werkte van 1970 tot 1990 bij Het Vrije Volk, de vroegere socialistische krant. In 1987 volgde hij Herman Wigbold op als hoofdredacteur. Samen met directeur Geert Jan Laan vertrok hij in 1990, even voordat de krant zou fuseren met het Rotterdams Nieuwsblad tot Rotterdams Dagblad.

Krul bleek uiteindelijk de op een na laatste hoofdredacteur van Het Vrije Volk (HVV) en werd nog kort opgevolgd door Leo Pronk. In de maanden voorafgaand aan zijn vertrek bij de krant sprak hij menigmaal staand op een bureau zijn personeel op de redactie toe over de ontwikkelingen aan het fusiefront. Krul en Laan werkten na hun vertrek bij HVV korte tijd aan een nieuwe krant voor de krantenmagnaat Robert Maxwell. Dit project ging uiteindelijk niet door. Laan noemde Krul donderdag "een bevlogen hoofdredacteur".

Na Het Vrije Volk en Maxwell werkte Krul enige tijd voor de GPD, de tegenwoordige Geassocieerde Pers Diensten. Na een tijdje als gastcolumnist voor Dagblad De Limburger te hebben gewerkt, verdween Krul enkele jaren geleden van het journalistieke toneel. Hij overleed woensdag na een ziekbed.