ROTTERDAM - Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) heeft donderdag het eerste Nederlandse pompstation geopend waar automobilisten biobrandstof kunnen tanken. De zogenoemde brandstof E85 is alleen geschikt voor auto's met aangepaste motoren. Biobrandstoffen verminderen de uitstoot van kooldioxide (CO2) door het wegverkeer.


Foto: Jeroen Onck l Van Geel in een 2CV op E85

Aan de Argos-pomp in het Rotterdamse Feijenoord kan brandstof worden getankt die voor 85 procent uit bio-ethanol en 15 procent benzine bestaat. De brandstof is circa 40 cent per liter duurder dan Euro 95. Oliemaatschappij Argos hoopt dat de overheid de hoge accijns op bio-ethanol snel verlaagt.

Verplicht

Argos bood al benzine gemengd met 5 procent bio-ethanol aan. Dat is meer dan de 2 procent bijmenging die het kabinet per 2007 verplicht stelt voor alle benzines.

Het nieuwe brandstofmengsel is alleen geschikt voor speciale auto's als deVolvoFlexifuel en Saab BioPower, die daarnaast op benzine kunnen rijden. In Zweden wordt al jaren op bio-ethanol gereden. Een deel van het wagenpark van de gemeente Rotterdam gaat biobrandstof tanken bij Argos.

Prijzen

Onder meer Shell mengt in zijn benzine en diesel al tot 2 procent biobrandstof bij. Tot 2010 wordt het verplichte percentage biobrandstoffen in autobrandstoffen opgeschroefd tot 5,75 procent. Hierdoor zullen de brandstofprijzen met enkele centen stijgen.