AMSTERDAM - KPN heeft zich donderdag voor een deel hersteld van het zware verlies een dag eerder. Het aandeel van het telecombedrijf steeg ruim 10 procent tot 5,49 euro.

Bekijk video

De AEX-index sloot na een bijzonder rustige dag 6,82 punten (1,37 procent) hoger op 505,32 punten.

"Is de beurs wel open geweest", zo vroeg een handelaar zich hardop af. "De omzet was minimaal." De slappe handel werd ondermeer veroorzaakt doordat de effectenbeurs in New York was gesloten wegens Thanksgiving. Een handjevol zwaargewichten zorgde ervoor dat de AEX toch terrein won. Koninklijke Olie pakte 1,43 procent op 56,80 euro, ING 2,41 procent op 30,54 euro en Aegon 3,51 procent op 30,69 euro.

Het aandeel KPN ging, na de aankondiging van een aandelenemissie van 5 miljard euro op woensdag, als een jojo op en neer. Kort na opening zakte het telecombedrijf donderdag 5 procent weg, wat de aanzet leek tot een verdere koersval. Niets bleek minder waar: KPN krabbelde terug. Analisten vermoeden de hand van de banken in de koersontwikkeling. Zij hebben er belang bij dat het aandeel niet nog verder in het moeras wegzakt.

Ook andere technologiefondsen als Versatel, KPNQwest en ASML hadden de wind mee en pakten tussen de 6 en 7 procent winst. Beroerd ging het met Fortis.

De Belgisch/Nederlandese bank-verzekeraar liet voorbeurs tegenvallende kwartaalcijfers zien en kwam met een winstwaarschuwing. "Dat had twee weken eerder ook gekund", reageerde een handelaar. "Nu kwam die waarschuwing wel heel plotseling." Fortis verloor 5,33 procent en zakte tot 27,20 euro.

Analisten veronderstellen dat de oorwassing van het concern nog wel even voortduurt. Fortis presteert namelijk minder dan branchegenoten als ING. "Vooral de bankactiviteiten doen het slecht in alle divisies en in alle geografische gebieden."

De opening en het slot van MidKap verschilden donderdag nauwelijks: aan het eind noteerde de index van de middelgrote fondsen 439,19 punten, een minnetje van 0,09 procent.