AMSTERDAM - De zorgverzekeraars Delta Lloyd, Agis en Menzis gaan fuseren. De drie ondernemingen willen hun zorgverzekeringen vanaf oktober onderbrengen in één nieuw bedrijf.

Daarmee ontstaat de op een na grootste zorgverzekeraar van Nederland, met vier miljoen klanten en een marktaandeel van ongeveer 25 procent. Dat hebben de bestuursvoorzitters van de drie betrokken zorgverzekeraars donderdag gemeld.

De nieuwe combinatie blijft net achter bij de grootste verzekeraar in Nederland. Die werd een maand geleden gevormd toen de ziektekostenverzekeraars VGZ-IZA en Univé bekendmaakten dat zij samengaan. Dat levert een zorgverzekeraar op met in totaal 4,2 miljoen verzekerden.

Kosten

De verzekeraars zoeken naarstig naar samenwerkingsverbanden sinds de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel begin dit jaar. De marktwerking in de sector heeft ertoe geleid dat de zorgverzekeraars tegen scherpe premies klanten hebben binnengehaald. Die investering moeten ze terugverdienen met lagere kosten.

Het is nog onduidelijk of de fusie gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij de bedrijven. Daarover komt later dit jaar meer duidelijkheid.

Banen

De vakbonden vrezen in ieder geval al voor banenverlies. Volgens de CNV Dienstenbond staan door al bestaande reorganisatieplannen bij Agis, Menzis en Delta Lloyd 1500 banen op de tocht. De bond is bang dat door de fusie daar nog eens driehonderd banen bijkomen.