NEW YORK - Een van de betrokkenen bij het schandaal rond de Amerikaanse Aholddochter US Foodservice heeft schuld bekend. De 39-jarige Brady Schofield heeft toegegeven te hebben gehandeld in aandelen met voorkennis bij de overname van de groothandel door Ahold. Ook heeft hij meegewerkt aan het opblazen van omzetcijfers van US Foodservice.

Dat laatste deden hij en andere leveranciers door in overleg met medewerkers te sjoemelen met inkoopkortingen. Hierdoor werd bij de Aholddochter over de jaren 2001 en 2002 voor 700 miljoen dollar meer aan inkomsten geschreven dan daadwerkelijk waren gemaakt.

Schofield, die vis- en zeevruchtproducten aan US Foodservice leverde, betaalt een kleine 730.000 dollar (ruim 500.000 euro) als schikking aan beurstoezichthouder SEC. Mede door de boekhoudfraude bij US Foodservice stortte de koers van Ahold in.

Van der Hoeven

Vorige maand veroordeelde de rechtbank in Amsterdam voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven en zijn financieel-directeur Michiel Meurs tot voorwaardelijke vrijheidsstraffen en boetes van 225.000 euro. Eerder had Ahold een schikking getroffen met gedupeerde aandeelhouders ter waarde van 1,1 miljard dollar.

In januari 2005 hadden al negen andere leveranciers aan US Foodservice schuld bekend voor het opmaken van valse rekeningen. Hiervoor geldt in de Verenigde Staten een maximumstraf van 5 jaar.

Voor handel met voorkennis kan de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 10 jaar opleggen. De rechtszaak tegen Schofield staat voor medio september op de rol.