DEN HAAG - Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken is niet onder de indruk van de brandbrief die de grootverbruikers van energie geschreven hebben aan de Tweede Kamer. "Er is geen tekort aan gas", zei de D66-bewindsman woensdag. "De kleinverbruikers hoeven zich geen zorgen te maken."

De belangenbehartiger van de grootverbruikers, VEMW, luidde de noodklok omdat Gasunie had laten weten voor volgend jaar geen hoogcalorisch gas meer te kunnen leveren aan de industrie. Volgens minister Brinkhorst is dit een gevolg van de vrije markt, waarop ook VEMW heeft aangedrongen.

Gasunie heeft niet langer een monopolie op de levering van het gas en concurreert nu met andere leveranciers van gas. De Nederlandse industriële bedrijven kunnen volgens hem ook terecht bij andere leveranciers.

Goedkoper

Brinkhorst noemde een Noors, een Brits en ook een Nederlands bedrijf, terwijl ook op de zogeheten spotmarkt gas gekocht kan worden. "Eigenlijk is dit het begin van de Noordwest-Europese energiemarkt", aldus Brinkhorst. Daarin moeten bedrijven verstandig inkopen om niet duurder uit te zijn dan anderen. Nu geldt, bij stijgende gasprijzen, dat wie tijdig gekocht heeft goedkoper uit is.

Het leveranciersbedrijf Gasunie Trade and Supply (GuTS) gaf eerder aan in de voorbije jaren steeds 8 tot 8,5 miljard kubieke meter hoogcalorisch gas verkocht te hebben aan de grootverbruikers.

Brief

GuTS zegt dat voor het jaar 2007 de teller nu al staat op 1 tot 1,5 miljard kubieke meters meer en liet de grote afnemers weten niet nog meer te kunnen leveren. Dat bracht VEMW ertoe de brief te schrijven aan de Tweede Kamer. Volgens Gasunie hebben Nederlandse afnemers op hun beurt gas doorverkocht aan het buitenland.

De industriële grootverbruikers kopen zogeheten hoogcalorisch gas, dat onder meer in de kleine velden wordt gewonnen. De kleinverbruikers zijn aangewezen op het laagcalorisch gas, zoals dat uit het Slochterenveld.