AMSTERDAM - Spelletjesfabrikant Jumbo gaat na ruim 150 jaar weg uit haar geboortestad Amsterdam. Het bedrijf verhuist donderdag naar de voormalige Verkade-fabriek in Zaandam. Dit industriële erfgoed verdient de voorkeur door "haar uitstraling, oppervlakte en goede bereikbaarheid", aldus Jumbo woensdag. Alle medewerkers van Jumbo verhuizen mee naar Zaandam.

De spellenfabrikant is al sinds 1853 actief in de hoofdstad, oorspronkelijk als het bedrijf Hausemann & Hötte. Sinds 1917 zit het bedrijf in vijf aaneengesloten grachtenpanden aan de Krom Boomssloot in het oude centrum van Amsterdam, vlak achter de Nieuwmarkt.

Het vertrek is een aderlating voor de gemeente Amsterdam, die juist hard bezig is ondernemingen te behouden en nieuwe aan te trekken. "We hebben in Amsterdam gekeken", zegt Mariëlle van Jaarsveld, directeur marketing. "Maar leuke panden waren al door anderen gehuurd, of het pand was niet zo charmant, onbetaalbaar of slecht bereikbaar."

Museum

Volgens haar speelt mee dat het gebouw in Zaandam geschikt is om in de toekomst eventueel een Jumbo-museum in te huisvesten. Bij het bedrijf, bekend van puzzels en spellen als Stratego en Mens erger je niet!, werken wereldwijd 120 mensen. In de fabriek in Medemblik zetten zestig medewerkers de puzzels en spellen in elkaar.