GELDROP - De ontbijtkoek van Peijnenburg komt waarschijnlijk in Belgische handen. Koninklijke Peijnenburg, van oorsprong een familiebedrijf, onderhandelt exclusief met Lotus Bakeries. De overnameprijs zal waarschijnlijk 70 miljoen euro bedragen.

"Nederland is te klein geworden voor ons. We moeten het buitenland in", verklaarde directeur Johan Lokhorst van Peijnenburg de voorgenomen overname. De koekenbakker krijgt er volgens hem in een klap twee nieuwe thuismarkten bij, namelijk België en Frankrijk. De Belgen zullen de koek van Peijnenburg daar onder de naam Lotus verkopen.

De fabrikant, in 1883 opgericht door de familie Peijnenburg, heeft in Nederland een marktaandeel van 60 procent. Het merk blijft na de overname, die rond 30 juni wordt afgerond, bestaan en wordt zelfs uitgebouwd, garandeert Lokhorst. "Het is een bijzonder sterk merk, bekend bij veel Nederlanders."

Interesse

Lokhorst is niet zelf op zoek gegaan naar een partner. "We hoefden niet tot verkoop over te gaan." Ongeveer een halfjaar geleden maakte Lotus zijn interesse bekend. Uiteindelijk bleek het een goede partij te zijn, zei Lokhorst.

Bij Peijnenburg werken 221 mensen in twee vestigingen in Geldrop en Sint Johannesga. Zij behouden hun baan. Lokhorst voorziet zelfs een groei van de werkgelegenheid wegens de verwachte groei van het bedrijf. Hij denkt dan niet alleen aan expansie in het buitenland. Peijnenburg zal ook Lotus-producten in Nederland verkopen. De Belgen maken onder meer mergpijpjes, wafels, cake en gebak.

Knetterende ruzie

Peijnenburg wist zijn naamsbekendheid begin vorig jaar een extra impuls te geven na een knetterende ruzie met grootgrutter Albert Heijn over de prijs van een pak koek. Peijnenburg stopte de levering van de populaire ontbijtkoek van 600 gram omdat de fabrikant het niet acceptabel vond dat de koek met een fors verlies werd verkocht. Daardoor zou het voortbestaan van de koek op termijn in gevaar komen.

De rechter moest er uiteindelijk aan te pas komen. Hij gaf Peijnenburg gelijk. AH verkoopt het product nog steeds niet, hoewel de relatie tussen de supermarkt en Peijnenburg uitstekend is, zei Lokhorst.

Omzet

Lotus behaalde afgelopen jaar een omzet van 18 miljoen euro. Peijnenburg boekte in 2005 een omzet van 46,5 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro. De huidige eigenaar is Happen Naar, een houdstermaatschappij waarvan de managers en Gilde Participaties de aandelen bezitten.