VOORBURG - Nederland heeft wat betreft de woningbouw de smaak te pakken. In het eerste kwartaal van dit jaar werden ongeveer 12.500 nieuwe huizen opgeleverd voor bewoning. Dat is 31 procent meer dan in dezelfde periode in 2005, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Noord-Holland profiteert het meest van de bouwlust. Hier kwamen bijna 880 woningen meer af dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Zuid-Holland (605 huizen meer) en Utrecht (570 extra woningen) volgen de trend.

Projectontwikkelaars en woningcorporaties bouwden niet in alle provincies even enthousiast. In Overijssel, Zeeland en Groningen werden minder huizen gebouwd dan een jaar eerder.

Bouwplannen

Dat de nieuwbouw van huizen op gang is, blijkt tevens uit het aantal bouwvergunningen dat door gemeenten is afgegeven. In de eerste drie maanden van 2006 waren dat er 38 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier scoort Noord-Holland - met name dankzij bouwplannen in de gemeenten Amsterdam en Aalsmeer.

Minister Sybilla Dekker (VROM) constateerde vorige maand al dat de nieuwbouw gestaag toeneemt. Hierdoor is vorig jaar het tekort op de woningmarkt teruggedrongen van 2,7 naar 2,5 procent. De bewindsvrouw streeft naar een tekort op de huizenmarkt van 1,5 procent in 2010. Dat percentage geldt als voorwaarde voor de uitvoering van het nieuwe huurbeleid.