AMSTERDAM - Voormalig UWV-topman Tjibbe Joustra krijgt een bonus op zijn UWV-salaris. In maart 2004 vertrok hij als topman bij de uitkeringsinstantie na een conflict met minister De Geus van Sociale Zaken. Maar hij staat nog steeds op de loonlijst. Joustra werkt nu op detacheringsbasis als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

De UWV-top krijgt over 2005 een bonus van 5 procent, zo bevestigde een woordvoerder van UWV een bericht in de Volkskrant van dinsdag. Hij voegde er aan toe dat de bonussen worden toegekend door de minister van Sociale Zaken. De criteria zijn vastgelegd bij de start van het UWV in 2002.

Maximaal kan de bonus 10 procent bedragen, aldus de UWV-woordvoerder. Voor 2005 is, in overleg met de Raad van Bestuur van UWV, besloten tot 5 procent, gezien de personele afslanking van de organisatie.

Deze kwestie komt aan de orde als de Tweede Kamer donderdagavond debatteert over de topinkomens in de semi-publieke sector. Kees Vendrik (GroenLinks) drong daar dinsdag in de Kamer op aan.