AMSTERDAM - De allerrijksten in Nederland hebben weinig pijn gehad van de kwakkelende economie. In de eerste tien van de jaarlijkse lijst van het zakentijdschrift Quote is maar weinig verandering gekomen ten opzichte van de voorgaande editie. De rijkste familie van Nederland, goed voor een vermogen van 8 miljard euro, is nog altijd Brenninkmeijer van de C&A-winkels.

Nummer twee bleef Heineken met 4,2 miljard, in de persoon van Alfreds dochter Charlene de Carvalho. Quote schat het vermogen van het koningshuis op 2,7 miljard euro, goed voor de derde plaats. Er zitten in de top-10 twee wat opvallender verschuivingen. De familie De Rijcke van de drogisterijketen Kruidvat gaat met een vermogen van 1,6 miljard euro van plaats 12 naar 5. De familie Pon, importeur van onder meer Volkswagen en Audi, is goed voor een miljard euro maar gaat daarmee van 5 naar 10.

De beursmalaise heeft maar een relatief klein effect gehad op de vermogenspositie van de allerrijkste Nederlanders. De Quote -lijst loopt echter wel altijd een jaar achter de economische ontwikkelingen aan.

Dankzij zijn succes met Nijntje in Japan is tekenaar Dick Bruna terug in de lijst, op nummer 460. Ook voetballer Marc Overmars is terug, op 441.