MOSKOU/OSLO - De olieprijs steeg donderdag op de termijnmarkten met ruim 1 dollar naar rond de 20 dollar per vat. Dat gebeurde nadat duidelijk werd dat zowel Rusland als Noorwegen dichterbij een akkoord met de OPEC over productiebeperking schuiven.

De Russische minister Krishtenko zei dat Moskou bereid was zich meer in te spannen om de strategie van de OPEC te volgen en de voorraden terug te brengen. Dat zou volgens hem vanaf volgend jaar moeten leiden tot een stabielere prijs. Krishtenko noemde geen aantallen vaten die Rusland minder zou produceren.

Noorwegen maakte donderdag bekend de productie met 100 tot .000 vaten per dag te beperken. Dat zei de Noorse minister van energie Einar Steensnaes. De productie in het land is in handen van staatsmaatschappij Petoro.

Afgelopen maandag zakte de prijs van een vat Brent-olie (159 liter) op de termijnmarkten tot onder de 17 dollar, het laagste niveau sinds tweeënhalf jaar.

De koepel OPEC had met de leden besloten tot productiebeperking maar belangrijke producenten als Rusland en Noorwegen, geen OPEC-lid, deden daar niet aan mee. Dat zorgde voor het wegglijden van de olieprijs.

/ECONOMIEOlieprijs op laagste niveau sinds 1999Iran vraagt olielanden buiten OPEC om medewerking