TILBURG - Hout als grondstof voor verpakkingen is steeds moeilijker te verkrijgen. Door de toegenomen vraag naar hout en het krappere aanbod zijn de houtprijzen de afgelopen jaren fors gestegen, soms met meer dan 30 procent. Dat meldde de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) zondag.

Sinds 2005 staat de verkrijgbaarheid van hout voor pallets, kisten en exportverpakkingen steeds meer onder druk. Deze trend zet zich volgens de EPV in het eerste kwartaal van dit jaar versterkt voort.

Vorst

Het hout dat in Nederland wordt gebruikt, is voor een groot deel afkomstig uit Midden- en Oost-Europa. De extreme vorst en sneeuwval afgelopen winter in Oostenrijk, Duitsland en Oost-Europa had een kleinere oogst als gevolg.

De vraag naar hout vanuit de Verenigde Staten en China neemt alleen maar toe. Landen als Rusland en de Baltische staten gaan steeds vaker zelf hun hout bewerken en gebruiken door groeiende interne markten. Dit alles veroorzaakt een krapte op de houtmarkt.

De EPV verwacht dat de houtprijzen voor langere tijd op een hoger niveau blijven. Uiteindelijk zal de houtmarkt stabiliseren omdat de voorraad op stam, de aanwas, groeiende is, aldus de EPV.