DAKKA - De textielsector in Bangladesh is sinds enkele dagen het toneel van onrust. Verschillende fabrieken zijn door protesten van werknemers komen stil te liggen. De regering zit in haar maag met de acties, omdat textiel voor Bangladesh een belangrijke bron van inkomsten vormt.

De arbeiders eisen betere werkomstandigheden en een hoger loon. Zaterdag kwam de productie in zeven fabrieken stil te liggen toen duizenden werknemers in staking gingen. De minister van Handel gaat met de betrokken partijen om de tafel zitten in een poging de zaak op te lossen.

Export

De textiel is voor Bangladesh van levensbelang. Ongeveer 40 procent van de industriearbeiders verdient zijn brood in deze branche. De sector is goed voor driekwart van de export van het land, dat 4200 kledingfabrieken telt. Sinds het wegvallen van textielquota begin vorig jaar gaat er steeds meer geld om in deze industrie.

De sector is echter ook berucht omdat de veiligheidsstandaarden gebrekkig zijn en omdat de werknemers het met een karig loon moeten doen. Veel van de fabrieken zijn in buitenlandse handen. Ze staan in speciale economische zones waar buitenlandse investeerders speciale belastingvoordelen genieten.

Doden

Afgelopen week liepen demonstraties van textielarbeiders uit de hand. Er werden fabrieken geplunderd en er vielen twee doden toen veiligheidstroepen in actie kwamen en met scherp gingen schieten. Een bemiddelingspoging van de regering leverde een akkoord op dat voorziet in een salarisverhoging, maar de details daarvan zijn nog niet uitgewerkt.

Zaterdag was de regering er als de kippen bij toen er opnieuw werd gestaakt. De ministers van Handel en Arbeid haasten zich naar Ashulia, een plaats ten noorden van de hoofdstad Dakka waar een van de economische zones is gevestigd. De bewindslieden riepen de werknemers op kalm te blijven.

Buitenlandse eigenaren

De bezorgdheid van de regering is mede ingegeven door het feit dat buitenlandse eigenaren van de fabrieken zich beginnen te roeren. Ze hebben gedreigd de fabrieken te sluiten. Ook buiten de economische zones is het onrustig in textielfabrieken.