DEN HAAG - Door meer gebruik te maken van eigen overheidsmanagers hebben de ministeries vorig jaar naar schatting 4 miljoen euro bespaard op de kosten voor externe managers. Dat staat in het jaarverslag 2005 van de Algemene Bestuursdienst, dat minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Het is niet bekend hoeveel de ministeries in totaal aan externe managers hebben uitgegeven. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken worden die gegevens niet centraal aangeleverd.

De geschatte besparing is berekend op basis van de tijdelijke klussen die door de eigen managers werden verricht. Dat is nu beter mogelijk doordat een interne pool van interimmanagers is opgericht waardoor ze meer flexibel kunnen worden ingezet.

Remkes wil op topposities bij de rijksoverheid meer vrouwen en mensen met een dubbele culturele achtergrond hebben. Het aantal vrouwen in topfuncties is in 2005 toegenomen tot 16,5 procent. In 2010 moet een kwart van de topambtenaren van het vrouwelijk geslacht zijn. Ook is een forse inspanning nodig om managers uit minderheidsgroepen aan te trekken.