WEERT - Bij de lampenfabriek van Philips in Weert is vrijdag in een wilde actie het werk één tot twee uur neergelegd. Rond 12.15 uur was de staking voorbij.

Volgens de ondernemingsraad en FNV Bondgenoten hebben circa tachtig werknemers van de productieafdeling gestaakt, omdat ze een beter sociaal plan eisen voor de sluiting van de fabriek.

De vakbonden steunen de acties niet, omdat het overleg met de werkgever over het sociaal plan nog maar net is vastgelopen. Door de sluiting van de lampenfabriek verliezen ongeveer 250 mensen hun baan.

Eindbod

Bestuurder Ron Peters van FNV Bondgenoten begrijpt de woede van het personeel wel. Volgens hem wil Philips de werknemers naar huis sturen met 90 procent van de ontslagvergoeding waar ze volgens kantonrechterformule recht op hebben. "De directie heeft donderdag een eindbod op tafel gelegd en dat betekent in principe dat we zijn uitgepraat. Kortom, een boodschap van: het is slikken of stikken."

De FNV-bond eist 150 procent van de kantonrechterformule, omdat de vestiging niet gesloten wordt uit financiële noodzaak. Actievoerder Hans Raetsen: "Het gaat helemaal niet slecht met het bedrijf. Philips maakt miljarden winst en willen de productie alleen maar verplaatsen naar een lagelonenland om meer winst te maken. Dat is prima maar niet over de rug van werknemers."

Perspectief

Een woordvoerder van Philips spreekt over een werkonderbreking, waaraan ongeveer vijftig mensen hebben meergedaan. Volgens hem kijkt Bondgenoten maar naar één onderdeel van het eindbod en dat is de ontslagvergoeding. "Wij willen ook perspectief bieden aan mensen en hen ondersteunen bij het vinden van een andere baan." Ander werk zal volgens de zegsman in de meeste gevallen buiten Philips moeten worden gezocht.