ARNHEM - Het energiebedrijf Essent wil zijn kabeldivisie Kabelcom afstoten en zich alleen richten op zijn energieactiviteiten. Dit heeft de onderneming vrijdag laten.

Essent heeft een aantal partijen uitgenodigd een bod uit te brengen op zijn kabeltak, met 1,8 miljoen aansluitingen het op een na grootste kabelbedrijf van Nederland. Over enkele maanden wordt duidelijk of dit resulteert in een verkoop, aldus het bedrijf.

Volgens een woordvoerder is Kabelcom "te klein om te kunnen overleven in het geweld van de telecomomgeving". Hij doelde daarmee op de sterke concurrentie met bedrijven als KPN en Tele2, die tegenwoordig ook klanten werven voor televisieaansluitingen.

Telefonie

Andersom weten kabelbedrijven steeds meer terrein te winnen op het gebied van telefonie. Een probleem blijft echter dat zij geen landelijk dekkend netwerk hebben. Essent is bijvoorbeeld in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland actief. Casema heeft daardoor in het verleden wel eens gepleit voor een fusie van UPC, Essent en Casema.

Casema (1,3 miljoen kabelklanten) staat ook te koop. Onlangs bleek dat de huidige eigenaren, de investeringsmaatschappijen Carlyle, Providence en GMT Communications Partners, hun belangen willen veilen. Daarbij werd een opbrengst van 2 miljard euro genoemd. Ook andere investeringsmaatschappijen zouden op de belangen azen. Ook de naam van Liberty Media, eigenaar van UPC, werd genoemd.

Fusie

Essent wil niet zeggen welke partijen het heeft uitgenodigd. Volgens de zegsman is het "niet ondenkbaar" dat er ook investeringsmaatschappijen bij zijn betrokken. Een fusie met Casema zou volgens hem niet op mededingingsproblemen stuiten.

Mededingsautoriteit NMa heeft in het verleden wel een stokje gestoken voor een combinatie van UPC, met ruim twee miljoen klanten het grootste kabelbedrijf van Nederland, met Casema.

Werknemers

Kabelcom was vorig jaar goed voor een omzet van 433 miljoen euro op een totale omzet van 6,3 miljard euro voor Essent. Het energie- en kabelbedrijf telt ongeveer 12.000 werknemers, van wie er 1200 bij de kabelactiviteiten werken.