NEW YORK - De vorming van het eerste transatlantische beursbedrijf lijkt een feit. De effectenbeurs van New York koopt het Europese Euronext voor 10 miljard dollar (7,8 miljard euro). De overname werd donderdagavond laat beklonken. Het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse wil nog niet spreken van een gelopen race en geeft de hoop op een fusie met Euronext niet op.

Euronext is de exploitant van de beurzen in Amsterdam, Parijs, Lissabon en Brussel en ontstond zelf zes jaar geleden uit een fusie. Het samengaan met NYSE (New York Stock Exchange) vormt het begin van een nieuw tijdperk in de financiële markten. Beleggers krijgen de gelegenheid in de nieuw te vormen beursonderneming twaalf uur achtereen te handelen op twee continenten. Op de voorgestelde fusiebeurs staan bijna 3000 bedrijven genoteerd met een gezamenlijke marktwaarde van 21 biljoen euro.

Toenadering

Al een tijdje zoeken verschillende beursbedrijven uit de hele wereld toenadering tot elkaar. De druk om de krachten te bundelen neemt toe omdat beursbedrijven zo goedkoper en sneller kunnen opereren. Eerder dit jaar deed de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq een vergeefse poging om de Londense effectenbeurs LSE in te lijven. Nasdaq heeft inmiddels wel een belang van 25 procent in LSE opgebouwd.

De nieuw te vormen onderneming heeft zelf een marktwaarde van ongeveer 15 miljard dollar. NYSE wil de overname van Euronext financieren in contanten en aandelen. De bedoeling is dat het nieuw te vormen beursbedrijf verder gaat onder de naam NYSE Euronext. Het hoofdkantoor komt in New York en de huidige baas van NYSE, John Thain, neemt de leiding. Bestuursvoorzitter Jean-François Théodore wordt zijn plaatsvervanger.

Lage tarieven

Nederlandse beleggers kunnen waarschijnlijk op lagere tarieven rekenen voor beleggen in New York. Nadat de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs waren samengegaan, werden de tarieven op deze beurzen gelijkgetrokken. Dat kan met New York ook gebeuren, aldus een woordvoerder van Euronext.

De samenvoeging betekent een teleurstelling voor het beursbedrijf Deutsche Börse, dat eveneens aasde op Euronext. Euronext-topman Théodore gaf echter de voorkeur aan de Amerikanen. In een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde liet hij wel weten dat de deur van het transatlantische beursbedrijf openstaat voor de Duitsers. Ook de Italiaanse beurs is welkom, zo zei hij.

Besparingen

De combinatie NYSE - Euronext levert besparingen op van 375 miljoen dollar (293 miljoen euro). Als Euronext met Deutsche Börse in zee was gegaan, zou dat 154 miljoen euro zijn geweest, zo had Euronext al eerder becijferd. De aandeelhouders van Euronext moeten zich nog uitspreken over de fusie, die vermoedelijk over acht maanden rond zal zijn.

In een reactie toonde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zich bezorgd over de toekomstige rol van de beurs in Amsterdam. Directeur Peter Paul de Vries vindt dat de politiek zich sterk moet maken voor de Amsterdamse beurs, die volgens hem in Euronext-verband al weinig in de melk te brokkelen heeft.

De Duitse regering had liever gezien dat Deutsche Börse aan het langste eind had getrokken. Frankrijk ziet geen grote bezwaren. Op de beurs zelf ging de waarde van beide beursbedrijven vrijdag omhoog.