CARACAS - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, heeft besloten het huidige productiepeil van ruwe olie niet te veranderen. Het besluit viel donderdag in Caracas, waar de elf leden van het oliekartel bijeen waren.

De OPEC houdt zijn productie de komende tijd op 28 miljoen vaten (van 158 liter) per dag, zo verklaarde minister van Olie van Qatar, Abdullah al-Attiyah. De productie staat al tijden op een record. De olieorganisatie liet weten dat het huidige, hoge peil van de olieprijs is veroorzaakt door speculanten, die misbruik maken van de onzekerheid over de situatie in Iran en Nigeria.

Venezuela

Venezuela wil dat de OPEC zijn productie verkleint, maar Rafael Ramirez, de minister van Olie van dat land, erkende tijdens het overleg dat het daar nu nog te vroeg voor is. Wel wil hij dat de organisatie een productievermindering in overweging neemt op de volgende OPEC-vergadering. Die is in september.

De Venezolaanse president Hugo Chavez hield een toespraak tot de olieministers, Hij noemde de tegenwoordige olieprijzen "eerlijk" en verklaarde dat ze niet onder de 50 dollar per vat mogen komen.

Olieprijzen

Als de OPEC nu echter zou besluiten om minder te gaan produceren, zouden de hoge olieprijzen alleen maar verder stijgen. De organisatie wil niet de indruk wekken 'hebberig' te zijn en is dan ook niet op de Venezolaanse wens om minder olie op te pompen, ingegaan.

De voorzitter van de OPEC, de Nigeriaanse minister van Olie Edmund Daukoru, liet weten dat het oliekartel vastbesloten is om een aanvaardbaar prijsniveau te garanderen, met "prijzen die niet te hoog en niet te laag zijn". Stabiliteit is er nog niet, zo verklaarde hij. Mochten de marktomstandigheden dat vereisen, dan komt er een extra vergadering.