AMSTERDAM - Mogelijk tienduizenden huizenbezitters krijgen duizenden euro's te veel terug door een grote fout in de verwerking van hun aangifte. De Belastingdienst zou aftrekposten daardoor dubbel toekennen. Dit stelt het College van Belastingadviseurs (CB), dat veel klachten over de voorlopige aanslag 2005 heeft binnengekregen, meldt De Telegraaf vrijdag.

CB-woordvoerder Jan Willem Kemper waarschuwt dat veel mensen het geld later moeten terugbetalen. Zij moeten bovendien rente betalen over het te veel betaalde geld. "In feite laat de fiscus de burger opdraaien voor een fout die de dienst zelf maakt. Dat is onrechtvaardig." Kemper stelt honderden gevallen te hebben liggen. "Het komt veel voor omdat grote aftrekposten, zoals die voor de hypotheekrente, bij de meest verdienende partner tot een grotere aftrek leiden. Trek je die lijn door, dan kan het al heel snel om honderdduizend mensen gaan."

Kinderen

Het probleem zou zich voordoen bij partners die samen aangifte doen en aftrekposten onderling verdelen. De belastingdienst geeft aan beide partners ten onrechte elk honderd procent aftrek voor de hypotheekrente, schrijft het ochtendblad. In de voorlopige aanslagen zouden meer fouten zitten, zoals bij de kinderkorting. "Als je één kind opgeeft, krijg je toch de hogere korting voor meerdere kinderen", stelt Kemper.

Belastingdienst

De Belastingdienst ontkent dat de fout bij de dienst ligt. Een woordvoerster stelt dat de problemen te maken hebben met een softwareprogramma van de belastingadviseurs zelf. Kemper ontkent dit. "De fouten treden op bij aangiftes die via verschillende softwareprogramma's zijn ingestuurd. Dan zit de fout toch echt bij de Belastingdienst." Dit zou ook zijn toegegeven in reactie op klachten van enkele belastingadviseurs.

De Tweede Kamer wil de bewindslieden van Financiën volgende week stevig ondervragen over de Belastingdienst, schrijft de krant. Uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de dienst geen gelijke behandeling van belastingbetalers kan garanderen en er niet genoeg inzicht is in de resultaten van controles.

Hierdoor liep het ministerie in 2004 ongeveer vierhonderd miljoen euro mis, schat de Rekenkamer. VVD en PvdA willen dat geld wordt gereserveerd voor een nieuw automatiseringssysteem. "De enkele miljoenen euro's daarvoor verdienen zichzelf terug", zegt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé in de krant.