UTRECHT - De AOW moet in de toekomst ook door 65-plussers zelf worden betaald. Dat heeft FNV Bondgenoten donderdag gezegd. De grootste vakbond van Nederland kiest hiermee voor dezelfde oplossing als PvdA-leider Wouter Bos om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden.

Voorwaarde voor FNV Bondgenoten is dat de leeftijd waarop mensen AOW krijgen niet omhoog gaat. Ook moet de hoogte van het staatspensioen gelijke tred houden met de lonen in Nederland. Mensen met alleen AOW en geen of een klein aanvullend pensioen hoeven niet mee te betalen.

De vakbond realiseert zich dat onder deze voorwaarden meer geld nodig is voor de AOW. Door de vergrijzing komen er namelijk steeds meer 65-plussers bij. Om dit te kunnen betalen, wil FNV Bondgenoten evenals de PvdA de AOW-premie fiscaliseren.

Belasting

Op dit moment dragen alleen mensen tot 65 jaar met werk premie af voor de AOW. Door de AOW-uitkeringen te betalen uit de belastingopbrengsten, gaan ook 65-plussers bijdragen. Zij betalen namelijk ook belasting.

Overigens verwacht FNV Bondgenoten dat het probleem van de oplopende kosten van de AOW het best gedekt kan worden door meer mensen aan te slag te helpen. "Teveel ouderen, jongeren en vrouwen staan geheel of gedeeltelijk aan de kant, terwijl ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren", aldus de bond in een verklaring.