MOSKOU - De Russische miljardair Roman Abramovitsj, eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea, aast op een minderheidsbelang in staalconcern Corus. Dat meldde de Russische krant Kommersant donderdag op basis van bronnen in de bankenwereld. In maart deden dergelijke geruchten ook al de ronde.

Volgens de krant kan Corus via Ruslands rijkste man een belang krijgen in Evraz, de grootste staalfabrikant in Rusland.

Abramovitsj is al enige tijd bezig zijn om een meerderheidsbelang in Evraz, dat over kolen- en ijzerertsmijnen beschikt, te bemachtigen. Dat belang zou hij vervolgens willen ruilen voor aandelen Corus.

Staalconcern

Het Brits-Nederlandse staalconcern wilde donderdag niet reageren op de vermeende interesse van Abramovitsj. Eerder dit jaar had topman Philippe Varin gezegd op zoek te zijn naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië en India, om grondstofkosten voor staal te kunnen beheersen en om goedkoper staal te kunnen produceren. Woensdag bleek nog uit de eerste kwartaalresultaten van Corus dat de hoge grondstofkosten op de resultaten drukken.

Het gerucht over een mogelijke deal tussen Evraz, Abramovitsj en Corus komt op een moment dat een andere Russische miljardair, staalmagnaat Aleksei Mordasjov, zijn staalbedrijf Severstal wil fuseren met Arcelor. Die probeert op zijn beurt met de voorgenomen fusie met Severstal een bod van 's werelds grootste staalconcern Mittal Steel van zich af te schudden.

De huidige consolidatieslag in de wereldwijde staalsector zorgt in ieder geval voor stijgende koersen voor staalfondsen. Zo noteerde het aandeel Corus donderdagochtend bijna 3 procent hoger.