PARIJS - Eurotunnel, de exploitant van de spoortunnel onder het Kanaal, is ruim de helft van zijn schuldenlast kwijt. Enkele grote banken hebben de schulden van omgerekend 9,17 miljard euro afgeschreven tot 4,2 miljard euro, zo heeft Jacques Gounon, de bestuursvoorzitter van Eurotunnel, woensdag bekendgemaakt.

De onderneming zit diep in de schulden, onder meer doordat de aanlegkosten van de tunnel de ramingen ver hebben overschreden. Al een aantal malen balanceerde Eurotunnel op de rand van de afgrond. Het bedrijf heeft de nieuwe schuldenregeling getroffen met de zakenbanken Goldman Sachs, Barclays en Macquarie.

Gouden aandeel

Onderdeel van de nieuwe regeling is de omzetting van veertig aandelen in een nieuw aandeel. Een nieuw op te richten Franse moedermaatschappij vervangt de Brits-Franse eigendomsstructuur. Dat nieuwe bedrijf zal een bod uitbrengen op de huidige aandelen. De bestaande houders van obligaties krijgen een 'gouden aandeel', het recht op veto, in die nieuwe onderneming. Verder wordt een lening van ongerekend 1,47 miljard euro uitgegeven, die vanaf 2009 kan worden omgezet in aandelen.

In juli vindt de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders plaats. Als de aandeelhouders dan instemmen met de nieuwe regeling, kan die in het laatste kwartaal van dit jaar ingaan. Als de aandeelhouders nee zeggen, is faillissement onvermijdelijk, aldus Eurotunnel.