DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) heeft 123 bedrijven een boete van in totaal ruim 14 miljoen euro opgelegd. Dat heeft de kartelwaakhond woensdag laten weten.

Het gaat om heeft 69 kabel- en leidingleggers en 54 ondernemingen die doen aan groenvoorziening. Ze hebben onderling werk verdeeld en daarmee de antikartelwetgeving overtreden, aldus de toezichthouder. De beursgenoteerde ondernemingen Stork, Imtech, Twentsche Kabel en Heijmans behoren tot de schuldigen.

De 69 kabel- en leidingleggers moeten in totaal 11 miljoen euro betalen. Van begin 1998 tot eind 2001 hebben zij volgens de NMa overleg gevoerd over opdrachten. "Deze overleggen hingen met elkaar samen en vormden een landelijk dekkend systeem." Dit was erop gericht om het werk onderling te verdelen en de inschrijvingen op aanbestedingen op elkaar af te stemmen.

Gegevens

De opgelegde boetes in de kabel- en leidingsector variëren per onderneming van 1400 euro tot 2,6 miljoen euro. De beboete bedrijven leggen samen een aanzienlijk deel van de ondergrondse en bovengrondse kabels en leidingen in Nederland aan. Ook plaatsen ze water-, gas- en elektriciteitsmeters. De NMa heeft tijdens het onderzoek gebruikt gemaakt van gegevens die door 22 bedrijven zijn aangeleverd in ruil voor een milde behandeling.

Volgens een woordvoerster van de NMa heeft het beursgenoteerde Imtech een boete opgelegd gekregen van 679.000 euro, moet TKH Group 1386 euro betalen en verlangt de kartelwaakhond ongeveer 220.000 euro van Heijmans. Bovengenoemde beursgenoteerde bedrijven hebben alle een dekkende voorziening getroffen.

Verdeeld

Van begin 1998 tot eind 2001 hebben de 54 bedrijven die groen aanleggen en onderhouden ook onderling werk verdeeld. De boetes variëren per onderneming van 1100 euro tot 356.000 euro. Dertien bedrijven hadden informatie geleverd.