DEN HAAG - SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) is het niet gelukt om via een rechtszaak bij de Raad van State onder een boete van 153.000 euro uit te komen. Het Commissariaat voor de Media legde die boete eind 2003 op omdat het concern zich niet had gehouden aan de reclameregels die gelden voor commerciële zenders in Nederland.

Het tv-bedrijf ging daartegen in beroep bij de mediawaakhond zelf, bij de rechtbank en uiteindelijk bij de Raad van State, maar ook dat laatste protest was vruchteloos, bleek woensdag.

Reclameblokken

Zenders mogen per uur maximaal twaalf minuten aan reclameblokken inplannen. Volgens het commissariaat overschreden de SBS-zenders (in de beboete periode heette Veronica nog V8) dat maximum regelmatig. Ook zat er soms minder dan de voorgeschreven twintig minuten tussen programmaonderbrekende reclameblokken.

SBS protesteerde over de berekeningswijze van de mediawaakhond en over de hoogte van de boete, maar de Raad van State verwierp de bezwaren. Een SBS-woordvoerder stelde woensdag dat zijn bedrijf nog geen tijd heeft gehad de uitspraak grondig te bestuderen.

Slordigheden

Commissaris Inge Brakman van het commissariaat zei eerder al zich steeds meer te storen aan de reclamepraktijken van commerciële tv-stations. "Het lijkt erop dat bij de zenders vooral sprake is van slordigheden in de planning van de omvang van reclameblokken en -onderbrekingen bij films. De Mediawet kent strikte regels die bedoeld zijn om reclames in omvang te beperken en te reguleren.

Omdat de vraag naar reclamezendtijd nog steeds toeneemt en de ruimte beperkt is, is het in het belang van de kijkers en onderlinge concurrentieverhoudingen dat het commissariaat hier streng op toeziet."